Het korte antwoord is: ja, natuurlijk kan dat. Maar ‘ja’ is niet het volledige antwoord. Met halfbakken foto’s zal je nergens komen. Het is daarom van belang dat je eerst goede foto’s maakt. Er zijn verschillende bookmakers waar je de sportfoto’s naartoe kunt sturen, bijvoorbeeld zoals deze hier – misschien accepteren ze het! En als ze dat doen, daarna kan je de foto’s aan bookies verkopen. Deze tips zullen je helpen met betere sportfoto’s te maken. Als je dat kan, kan je ze ook aan bookies verkopen.
Tip 1: Ken de sport
Dat bedoel ik vrij letterlijk. Een belangrijk onderdeel van sportfotografie is de anticiperen op wanneer de actie gebeurd. Je moet dat moment vast kunnen leggen, niet het moment erna. Want dan ben je te laat geweest. Het is ook een deel gevoel. Wanneer is een team defensief aan het spelen? Wanneer agressief?
Tip 2: Vertel een verhaal
Wanneer je kijkt naar de spraakmakende sportfoto’s van de afgelopen eeuw is er een thema dat steeds terug blijft keren: alle foto’s vertellen een verhaal. Een speler die buiten zichzelf is omdat hij of zij een prachtige goal hebben gehaald. Het underdog team dat uitbundig feest viert omdat het een verloren wedstrijd heeft kunnen winnen.
Tip 3: Foto’s bekijken kan later altijd nog
Het is natuurlijk belangrijk en een vast onderdeel van je werk om foto’s te bekijken of ze gelukt zijn. Doe dat alsjeblieft niet al te veel tijdens de wedstrijd. Je kan waardevolle momenten verliezen omdat je net bezig wat een aantal wazige foto’s te verwijderen. Bekijk en beoordeel je foto’s. Maar kies daar wel een geschikt tijdstip voor.
Tip 4: Wees kritisch
Je gaat veel foto’s maken. Duizenden. Tien duizenden. Misschien wel honderd duizenden. En 99% daarvan is gewoonweg niet goed. Niet scherp genoeg. De bal staat niet op de foto. De speler staat er niet helemaal op. Noem het maar op. Er zijn talloze redenen waarom een foto niet goed is. Beoordeel je foto’s en wees kritisch. Gooi de slechte foto’s weg en bedenk waarom ze slecht zijn. Dan kan je de volgende keer daarop letten en betere foto’s maken.
Tip 5: Het gezicht
Bij sportfotografie is het gezicht ontzettend belangrijk. Als het gezicht niet duidelijk of zichtbaar op de foto staat, is het gelijk al een stuk lastiger om een goede foto te maken. Juist bij topsport gaat het om de emoties die spelers tijdens het spel tonen. Het is belangrijk dat je die goed in beeld kan brengen.
Tip 6: Verander het perspectief
Wanneer je een foto maakt vanuit een perspectief die geen toeschouwer kan hebben. Dat zijn prachtige foto’s. Ga omhoog, ga omlaag. Loop rond het veld. Kies een perspectief dat de toeschouwers van de match niet hebben. Dan krijg je beelden die mensen willen zien (én willen kopen)
Tip 7: Er bestaat niet zoiets als te veel foto’s
Deze regel geldt eigenlijk voor elke tak van fotografie. Maak foto’s, wees kritisch, leer van je fouten, verbeter je fouten en maak nog meer foto’s. Ga naar welke wedstrijd waar je naar toe kan gaan en zorg dat je met een vol geheugen thuis komt.